Att inreda ett café

kaffeHar man precis öppnat ett café vill man så klart att det ska vara så attraktivt som möjligt för alla potentiella gäster som kan tänkas vilja ta en kopp kaffe eller en bulle. Vad kan då vara bra att tänka på när man ska inreda just ett café för att ge caféet det där lilla extra?

En bra sak att tänka på innan man sätter igång att inreda sitt café är att tänka igenom vilken stil och inriktning man vill ha på sitt café. Ska det vara så där klassiskt mysigt eller vill man ha ett café av mer modern tappning?

Möbler

caféStolar, bord, soffor och fåtöljer är kanske det viktigaste av allt när det gäller inredningen av ett café. Vill man ha en lite mer mysig känsla är det bra att satsa på soffor eller fåtöljer för att få en mer avslappnad stil och atmosfär. Möblera gärna med ett lägre bord till för att placera fikat på.  För att sofforna ska passa in i miljön café och hålla länge bör man satsa på möbler speciellt framtagna för just café och restaurang. Vi har hittat ett företag som säljer just restaurangmöbler, speciellt framtagna att hålla länge och som ska vara lätt att sköta och underhålla. Företaget heter AZ Design och det vi gillar med deras möbler är att du som kund får specialbeställa just de möbler du önskar. Du får själv välja mått, design och tyger och i nära samråd med företaget ta fram en möbel som passar just ditt café.

old styleFör en mer modern och strikt stil kan stolar och bord vara en idé. Den senaste trenden som kommit på både restauranger och caféer är att ha lite old style, fabriksinspirerad stil. Matcha gärna med många olika färger och möbler för att skapa en skön helhet. Udda stolar och stolar som sticker ut i färg och form är helt rätt. Det som är bra med denna stil är att du kan plocka ihop många olika loppisfynd och skapa en unik och personlig miljö. Bra för plånboken och helt rätt i tiden.

 

Interiör

En annan viktig del av inredningen är såklart tapeterna och hur dessa ser ut. Vita tapeter fungerar alltid då dessa ger ett väldigt ljust och fräscht intryck. Flerfärgade tapeter kan också gå bra, framför allt om dessa matchar övrig inredning. För att sätta sin egen prägel på caféet är även tavlor och andra väggattiraljer en bra idé. Försök att skapa ett unikt uttryck som går igenom hela inredningen. Har du exempelvis satsat på en ”industristil” på din inredning så är det helt rätt att satsa på gamla emaljskyltar, loppisfynd och udda tavlor och väggbonader. Vi har hittat några snygga emaljskyltar på nätet som passar utmärkt i ett café, nämligen på alvsalen.se Vår favorit är en plåtskylt med texten ”Chocolate doesn´t ask silly questions chocolate understands”.

Lampor

Lampor

Ljus och lampor är en annan sak man bör tänka igenom noga, då ljuset faktiskt har en avgörande betydelse för hela caféets utseende och inramning. Vill man ha en klassiskt mysig cafékänsla kanske stora, hängande taklampor är att föredra medan spotlights kanske fungerar bättre ifall man vill ha det lite mer modernt. Försök i största möjliga mån att undvika lysrör, det kan tendera att bli lite för mycket Domus-café.

Ett bra sätt att hänga med i trenderna och få inspiration på hur du kan inreda ditt café är att surfa runt på olika inredningsbloggar. Internet är idag en guldgruva vad gäller inspiration, bilder och ideér. Kolla runt och se om du hittar en stil som tilltalar just dig. Ellas inspiration är ett tips på en inredningsblogg som hänger med i trendera och som visar många inspirerande bilder på inredning.

I övrigt är det egentligen bara att gå loss i den mån man önskar. Kom ihåg att även de små detaljerna som kaffekoppar, bordsdukar och vad man har i fönstren adderar till den totalupplevelse gästerna får när de besöker caféet. Det viktigaste och sista tipset vi vill ge, kom ihåg att ha en röd tråd genom hela inredningen och gå efter magkänslan, den brukar aldrig ha fel.