Franska delikatesser

Det franska köket är mycket populärt runt om i världen i sig självt men det har även påverkat matkulturen världen över, inte minst i Sverige. Fransmännen är kända för sina fantastiska förrätter, sina mustiga middagar och utsökta viner. Det som däremot inte fått tillräckligt med uppmärksamhet är landets ljuvliga efterrätter.

I det franska köket är det vanligt förekommande att man till dessert bjuder på ostar i sällskap av naturligt söta päron, knapriga nötter och spröda kex. Dessa ostar serveras rumstempererade och skärs i tjocka skivor och avnjuts med söta viner. Variationen av ostar är stor. Allt från mjukostar, mögelostar till fårost. Det är kombinationen av sötma och sälta som tilltalar fransmännen och dem som uppskattar kökets efterrätter.

Creme BryleEn annan klassiker är creme brulée som betyder bränd grädde på franska. Denna efterrätt ska inte förväxlas med brylépuddingen som även den kommer från samma kök. Enkelt kan man förklara skillnaden som att creme brulée är fastare och har en knäckig hård hinna av karamelliserat socker medan brylépuddingen är en mjukare pudding serverad med karamellsås.

Efter maten kan man även bli bjuden på en tarte tatin som är en fransk äppelkaka. En tarte tatin kan även göras med päron och ananas men klassikern är tveklöst den gjord med äpplen. Det som är speciellt med denna äppelkaka är att den bakas med frukt i botten och med skalet på topp. När den serveras ska den vändas så att det är den karamelliserade frukten som presenteras.

Man kan även bli bjuden på savarinen som är en rund sockerkaka som är generöst fuktad med sockerlag, fruktspad och ett vin eller en likör. Det finns olika traditioner när det kommer till att tillsätta alkohol i denna efterrätt beroende vilken region i landet man hänvisar till. Vissa väljer till och med att stänka ner den franska sockerkakan med rom. Till denna eftersätt kan man förvänta sig färska bär eller en fruktsallad och en stor portion vispad grädde.