Kassalagen och ditt café

2013 beslutade Sveriges riksdag att den striktare lagstiftningen gällande kravet på kassasystem skulle utvidgas för att även gälla torghandlare och marknader. Nu har snart ett år gått sedan införandet i början av 2014, vad kan vi dra för slutsatser?

glad barista

Restauranger och caféer har sedan länge behövt använda kassaapparater med en så kallad ”Svart låda” men det är först i början av detta året som det även började gälla torghandlare. Målet med lagstiftningen är att kunna kontrollera så att alla köp registreras och skattas korrekt så att konkurrensen blir rättvis. Detta så att skattesmitare inte skall få en konkurrensfördel gentemot skattebetalande företagare.

Även om vissa har varit negativ till lagen har många också välkomnat lagstiftningen. För caféer och restauranger innebär det också en konkurrensmässigt mer rättvis marknad där matvagnar och andra marknadsförsäljare inte längre kan fuska till sig en konkurrensfördel på samma sätt.  Det enda kunderna behöver göra för hålla marknaden rättvis är att begära att få ett kvitto, på kvittot ska nämligen det stå en kontrollkod som bevisar att köpet lagts in i kassaregistret.

För de som säljer mat på marknaden behöver det som tur är inte bli speciellt dyrt heller att uppgradera och ett modernt kassasystem kan rent praktiskt vara ett stort steg upp i effektivitet för en handlare. Ett komplett kassasystem för torghandel kostar inte ens 10 000 kronor idag, visst de har inte samma otroliga funktion som ett komplett pc-baserat kassasystem har men räcker väl för de flesta torghandlarna.

Största fördelen för en caféägare är att ett avancerat kassasystem kan hantera stora produktutbud betydligt enklare. Med tillägg kan man dessutom hantera alltifrån lager till tidsrapportering från samma terminal, otroligt värdefullt för ett företag i Café eller restaurangbranschen.