Med smak av Italien

Det italienska köket är ett av världens mest variationsrika och mytomspunna och anses av många också vara ett av världens bästa. Ända sedan italiensk mat gjorde sitt intåg i Sverige på 1960-talet har det varit ett stående inslag på köksborden runt om i landet. Spaghetti, pasta och pizza är idag självklarheter.

Parmesan Några av de mest klassiska produkterna som kommer från Italien är salami och parmesan. Med dessa två ingredienser går det att göra mycket godsaker. Är du intresserad att själv köpa dessa produkter finns de att beställa online på http://parmasalami.shop.textalk.se/. Där finns produkter av riktigt hög kvalité och smak.

Salamin är en torkad korv som oftast görs på malt fläsk- och nötkött och kan vara smaksatt och kryddad i alla möjliga varianter. Svartpeppar, vitpeppar, kryddpeppar, vitlök, paprika, vin och konjak är några av de kryddor som kan användas i salami.

Ett bra sätt att använda salami i matlagning är att exempelvis tillsammans med fetaost baka in det i kycklingfilé som sedan tillagas i ugn. Bryn först filéerna lätt i en panna. Skär sedan ett snitt i köttet och fyll med salami, fetaost, soltorkade tomater samt en kvist basilika. Låt gå i ugnen 20 minuter på 150 grader och servera med linser eller bönor och en god sallad.

Parmesanosten, eller Parmiagiano-Reggiano som den ofta också kallas, kommer från Parma i Italien och används nästan uteslutande i matlagning. Osten fungerar till exempel alldeles utmärkt i olika former av risotto. Det finns hur många olika former av risotto som det finns pizzor, men ett bra grundrecept är att först låta lite ris, helst avioriris, steka lätt i en kastrull och därefter fylla på med vin eller vatten och låta detta koka in. När det kokat in är det bara att ha i lite parmesan och krydda och salta efter tycke och smak.