Rent café – nöjda besökare

Att vara egenföretagare är för många en livslång dröm. Men med att vara chef följer ett stort ansvar. För caféägaren innebär ansvaret främst ett fokus på hygien och sanitet. Fikat ska definitivt vara gott, men det är också viktigt att man serverar fräsch mat i rena lokaler. Smutsiga lokaler gör det svårt för besökare att slappna av, även om hygienen i köket skulle vara god. Här kommer några tips för dig som driver ett eget café om små saker som gör stora skillnader.

Städa ditt café!

Kaffemaskin på ett caféI den amerikanska tv-programmet ”Kitchen nightmares” åker den prisbelönte kocken Gordon Ramsay runt i USA. Där möter han restaurangägare som närmar sig personlig konkurs. Återkommande i alla avsnitt är hur restaurangägarna har misslyckats i att sköta städningen i restaurangerna. Smutsiga bord, bänkar och menyer, gammal mat i frysen och mögel under diskbänken – inget av detta hör till ovanligheterna. Detta gör att riskerna ökar att gästerna drabbas av matförgiftning, samtidigt som de ostädade lokalerna ger ett dåligt intryck.

Att storstäda sitt café är av ytterst vikt minst en gång i månaden. Men genom en daglig checklista går det att se till att caféet aldrig blir särskilt smutsigt till att börja med. Varje dag efter stängning bör cafépersonalen tvätta borden, samt dammsuga och moppa golven. Städningen kan med fördel göras miljövänlig – det blir bra marknadsföring för caféet samtidigt som man värnar om miljön. Borden bör dessutom torkas av regelbundet under löpet av dagen. Att torka av dem efter varje gäst är standard. Viktigt är att använda rena och fräscha trasor – ingen tycker om att slå sig ned vid ett bord som luktar unket. Räcker tiden inte till för städning dagligen eller för de grövre jobben varje månad går det att anlita proffs som hjälper dig. Naturligtvis bör även köket storstädas regelbundet.

Detaljer gör ditt café mer attraktivt

Viktigt är också ordning och reda. Allt som är synligt för gästerna, från kakmontern till kaffepaketen på hyllan bakom disken, ska vara ordentligt organiserat. En mysig, hemtrevlig känsla skapar man genom organisation och detaljer – alltså går det inte att ursäkta sig med att röra är hemtrevligt. Ett välorganiserat café med fina dukar och gardiner samt regelbundet dammtorkade dekorationer skapar en mysig och välkomnande atmosfär.

Café