Uniformer på caféet

En del caféer sysslar med den, andra slopar det. Det finns ingen speciell praxis inom cafébranschen om man ska ha uniform eller inte. 

shutterstock_140373850

En positiv sak för kundernas del är att man kan tydligt se vilka som jobbar på caféet och inte. Slopar man uniform måste man istället ha andra saker, såsom synliga namnlappar, för att visa vilka man ska prata med om man behöver hjälp.

För de anställda uppstår genast en samhörighet om alla ska bära samma uniform. Om man är ett nyöppnat café med flera anställda kan man påskynda att knyta band till de andra anställda genom att bära samma kläder. De anställda slipper också använda sina egna kläder och sparar ned på slitage och tvätt. Det kan också vara svårt att för vissa att hela tiden bär kläder som passar in i arbetsmiljön.

Genom att lägga på några kronor på de anställdas lön kan de hantera tvätten av sina egna uniformer och du som chef slipper hantera smutstvätt. Man kan gärna ge varje person två uppsättningar: en uppsättning med kortärmat och möjligen kjol eller shorts som är sköna på sommaren, och en uppsättning med en extra tröja och långbyxor som håller alla varma under vintern.

Man behöver inte köpa uniformer genom en företag specialiserad på uniformer. Det är lämpligare till dem som behöver extra slitstarka och fläckavvisande tyger, eller som behöver varselkläder. Som café kan alla anställda komma överens om hur uniformen borde se ut. Genom att använda sig av rabattkoder kan man få ned priset och handla i bulk från vald butik, utan att det blir för dyrt. Om alla är överens om hur uniformen ska se ut, kommer det inte att uppstå missnöje bland personalen. Håll er dock till basplagg så att det går att ersätta kläder som går sönder eller försvinner.